Dat heeft meestal met de temperatuur van de melk en/of de omgeving te maken.
Daar hebben we nu een oplossing voor nl de kefirmaker!
Een ideaal “apparaat” om sneller kefir te maken met minder kans op mislukken.
Het is stroomloos, je hebt enkel warm water nodig en je kefir is op 24 uur klaar!
De
kefirmaker heeft een hittebestendige buitenkant en dient te worden
gevuld met heet water, zo blijft de warmte behouden. Bij hogere
temperaturen is kefir namelijk actiever en wordt het dikker.
Energiebesparend, milieuvriendelijk en gemakkelijk.
Het apparaat is trouwens ook handig te gebruiken voor andere doeleinden.
De binnenkant kan als wijnkoeler worden gebruikt en de beker als maatbeker.
De kefirmaker bestaat uit een soort thermosachtige buitenkant, een beker met deksel en een inzetgedeelte.
Bereiding, de eerste keer:
-laat 1,2 liter water koken
-kleef de eerste keer de temperatuurstrip aan de buitenkant van de maatbeker
-vul
de maatbeker tot bovenaan met ongezoete ongekoelde sojamelk, kijk op de
temperatuurstrip of de sojamelk tussen 15° en 25° graden is (als hij te
koud is laat hem dan nog even staan)
-als de temperatuur goed is,
voeg dan het kefir zakje toe, roer even door met een plastiek lepel (
geen metaal gebruiken) en draai het deksel op de maatbeker
-giet het warm water in de kefirmaker tot net boven de ronde opening aan de binnenkant
-zet de gesloten maatbeker in de kefirmaker op de ronde opening
-giet nu de rest van het warm water langs de maatbeker in de kefirmaker tot net onder het rode deksel van de maatbeker
-plaats het deksel op de kefirmaker en 24 uur later heb je een heerlijke kefir!
-zet hem nu de koelkast
Bereiding volgende keer:
- hou 1 tot 2 cm kefir in de maatbeker en vul terug bij met niet gekoelde sojamelk
- volg dezelfde stappen ( hierboven) en laat nu 12u fermenteren
- na een aantal bereidingen zal je eens een nieuwe zakje kefir moeten kopen ( als de kefir niet meer dikker wil worden)
Bij iedere kefirmaker zit er een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.
Verkrijgbaar bij je consulent!
Eet regelmatig kefir want dat bevat 'lactobacillus acidophilus'. Dat
is een probiotica die veel belangrijke functies vervult. Het verbetert
ons immuunsysteem (weerstand), het kan de schadelijke stoffen die
nitraten met zich meebrengen deactiveren, gaat ontstekingsreacties tegen
in onze darmen en het heeft ook sterke anti-bacteriële eigenschappen.
Probiotica
zorgt ervoor dat je darmflora de juiste en goede bacteriën krijgt zodat
de spijsvertering goed verloopt. Denk aan het absorberen van vitamines,
mineralen en andere voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Daarbij
begint een schimmelinfectie vaak in de darmen en daarom is het van groot
belang dat juist daar voldoende “goede” bacteriën
aanwezig zijn. Nu
zijn er meerdere opties om ervoor te zorgen dat je voldoende probiotica
binnenkrijgt, maar kefir is één van de sterkste aanwezig en kan ook
genomen worden bij een lactose intolerantie.
Het idee van het nemen
van levende bacteriën of gisten lijkt voor de meeste mensen misschien
wel een beetje vreemd. We nemen immers antibiotica en gebruiken
antibacteriële stoffen om bacteriën elke dag weer te bestrijden. De
meeste mensen gaan ervan uit dat bacteriën slecht voor ons zijn.
Maar
ons lichaam wemelt van natura van dergelijke organismen. Ons
spijsverteringsstelsel alleen al heeft meer dan 500 verschillende
soorten bacteriën. Ze helpen ook onze darmvoering gezond te houden en
helpen ons lichaam bij de afbraak van voedsel. Er zijn dus nuttige
organismen die ons kunnen helpen een gezond immuunsysteem te geven. Er
zijn niet veel mensen die nog niet gehoord hebben van probiotica. Je
hebt waarschijnlijk ook al wel gehoord dat probiotica mensen kunnen
helpen met verschillende gezondheidsproblemen. Er wordt gezegd dat
probiotica deze problemen kan voorkomen of als je eenmaal al problemen
hebt, deze te helpen bestrijden.
Bij welke klachten kan kefir extra ingezet worden?
-
Mensen met hooikoorts of seizoensgebonden allergieën zijn mogelijk
gebaat bij probiotica. Dit blijkt uit een verzameling van verschillende
studies naar dit onderwerp.
Onderzoekers van het Vanderbilt Medical
Center in Nashville bestudeerden 23 eerder uitgevoerde studies met in
totaal 1.919 proefpersonen.
Er wordt gedacht dat de toename in
allergieën deels toe te schrijven valt aan een gebrek aan bacteriën in
de darmen als gevolg van de schonere leefomstandigheden.
Als je in een heel schone omgeving woont, kom je niet voldoende in contact met micro-organismen waardoor je immuunsysteem
overuren
gaat draaien als het in contact komt met onschadelijke allergenen.
Probiotica zouden dit mogelijk kunnen verbeteren door de hoeveelheid
goede bacteriën in het spijsverteringskanaal te vergroten. Van de
studies die de onderzoekers bestudeerden, toonden zeventien een
verbetering van de klachten of kwaliteit van leven
door het gebruik van probiotica in vergelijking tot mensen die een placebo nuttigden.
- Probiotica kan gebruikt worden tegen piekeren, een aanvullend middel tegen neerslachtigheid dus.
- Ook de 100 % cacao vanop de lijst is een probiotica en kan gebruikt worden met max 1 koffielepel per dag.
-
Klinische studies hebben aangetoond dat probiotica kan helpen bij het
behandelen en voorkomen van vaginale en urineweginfecties bij vrouwen.
-
Diarree: het beste geval voor probiotische therapie is de behandeling
van diarree. Het gebruik van probiotica biedt ondersteuning en preventie
van acute diarree bij kinderen en volwassenen. Ook de duur wordt erdoor
beperkt.
- Preventie van darmkanker: dierenproeven hebben aangetoond
dat sommige probiotica zich kan beschermen tegen darmkanker. Er zijn
echter nog te weinig gegevens gekend over de werking van probiotica en
darmkanker bij de mens.
- Luchtweginfecties: klinische onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica luchtweginfecties bij kinderen verminderd.
-
Maagzweren: Probiotica helpt bij de behandeling van maagzweren in
combinatie met standaard medische behandelingen. Hier zijn echter nog
wel meer studies voor nodig.
- Antibiotica-geassocieerde diarree: dit
is diarree die ontstaat door een onbalans in de darmen veroorzaakt door
een behandeling met antibiotica. Bij het gebruik van probiotica kan dit
voorkomen worden.
- Het verbeteren van de absorptie van mineralen:
door het gebruik van probiotica kan je lichaam beter de mineralen
opnemen uit bepaalde voeding.
- Voorkomen van schadelijke bacteriële
groei onder stress : er zijn testen geweest op ratten om de effecten van
stress op de darmflora te onderzoeken.
De ratten die werden gevoed
met probiotica hadden weinig schadelijke bacteriën op hun darmen
vergrendeld in vergelijking met ratten die werden gevoed met steriel
water.
- Ziekte van Crohn en prikkelbare darm: uit een onderzoek met
probiotica bleek dat een aantal symptomen verbeterd waren. Het helpt ook
herhaling van de klachten te voorkomen.
Recentlijk hebben wetenschappers van Top Institue Food and Nutrition aangetoond dat probiotica op moleculair niveau effect
op onze genen in de darmwand hebben.