Tahin - sesampasta
Ingrediënten:
100g sesamzaadjes ( ongeroosterd of gebrand)*
4 eetlepels olijfolie*
mespuntje himalayazout*
5 druppels knijpcitroen*
*verkrijgbaar bij je consulent
Bereiding:
Verwarm de oven op 170°. Verdeel de sesamzaadjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Schud de zaadjes na een paar minuten om en rooster ze aan alle kanten tot ze goudbruin zijn en lekker beginnen te geuren. Laat de zaadjes afkoelen. Doe ze daarna in een hakmolen samen met de olijfolie, het zout en de citroen. Laat alles goed blenderen, duw de zaadjes aan de zijkant van je hakmolen telkens naar beneden tot je een mooie pasta krijgt. Breng eventueel nog op smaak met wat extra citroen of zout naar wens.
Bewaar in een glazen potje in de koelkast.
Je gebruikt er enkele koffielepels van volgens het recept.
Als beleg kan je dit ook gebruiken, 10g is 1 vezelportie.
Sesampasta, dat is een basis voor gerechten uit het midden-oosten.
Als je die aankoopt uit een potje dan bevat die dikwijls geroosterde sesam ( geroosterd met slechte vetten ), pindanoten of verkeerde vetten.
Tahin kan gebruikt worden als dip of smaakmaker in gerechten, of maak er Baba Ganoush mee.
Het kan gebruikt worden om een stuk vis of vlees te marineren of zelfs je dressing mee op smaak te brengen, het smaakt ook heel romig.
Je kan er ook koekjes mee maken of als beleg op het Leef & Eet brood.
Je maakt er een potje van en kan het lang bewaren in de koelkast.
10g tahin is 1 vezelportie ( sesam)